Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2009

Hur smakar E621?

Av Dream Maddo - 22 oktober 2009 23:17

ÄktaVara-märkningen (http://aktavara.org) jag skrivit om tidigare (E-polisen, varför tillsatser i maten?) väcker stor hysteri. Bland annat lockar aftonbladet läsare genom att framställa det som just en hysteri. Forskare kommer fram (frågan är om de ens forskar inom det området?) och påstår att e-tillsatserna är bra för våra kroppar. Ja, hon, Marie-Louise Danielsson-Tham, påstår att de är "livsviktiga" (Se uttalandet och intervjun här). Tur för oss att hon är professor i livsmedelshygien. Det måste ge henne enorm kunskap om själva livsmedlet. Inte bara hur det hanteras menar jag. Okej, jag ironiserar.


För att åter igen försöka vara seriös tänkte jag citera och referera (Ja, jag är skadad från universitetet. Dooh, ironi igen), detta för att du ska få en bättre översikt och själv kunna läsa om debatten. Marie-Louise Danielsson-Tham säger i en chatt på aftonbladet att hon aldrig kollar tillsatserna (Läs chatten här). I samma chatt säger hon också att hon anser att E621 inte är en smakförstärkare utan att hon den försämrar smaken. För någon som inte kollar på e-tillsatser tycker jag att hon har himla bra koll på hur E621 smakar. Är det någon annan som på rak arm kan säga hur E621, även kallat natriumglutamat) smakar? Oups, ironi igen.


Som professor (fortfarande i livsmedelshygien) tror jag hon är väl medveten om hur viktigt det är att verka trovärdig i sina uttalanden. Så för att öka på mina "petitessiga" anklagelser tänker jag citera Danielsson-Tham. Följande citat är svar på en fråga om skillnaden mellan naturliga och syntetiska vitmaniner. "Medicinskt sätt är det ingen skillnad, det vill säga alla är lika nyttiga". Medicinskt sätt eller sett?


Marie-Louise Danielsson-Tham menar att livsmedelsverket, som tydligen är sponsrade av bland annat margarinföretag, är en bättre källa än Äkta Vara. Jag har min åsikt klar inom detta område. Jag litar inte på livsmedelsverket.


Karin Ahlborg är med på Marie-Louise Danlielsson-Thams spår och uttalar sig i aftonbladet om huruvida vi blir lurade av ÄktaVara-märkningen som hon anser är missvisande (Läs mer om Karin Ahlborgs uttalande här). Hon menar att detta leder till att övriga produkter blir märkta som oäkta och att det är fel att företagen med ÄktaVara-märkningen ska vara med och betala sponsringen. Detta är helt rimligt för min del. Har du en äkta vara ska du vara stolt. I dessa tider som vi konsumenter börjar bli mer medvetna om vad vår mat innehåller är det bra reklam - Och reklam har väl alltid kostat?


Slutligen uttalar sig Mats-Eric Nilsson (Intervjun med Mats-Eric Nilsson hittar du här) i aftonbladet att det är "upp till konsumenten att bedöma risker". Är det något i denna debatt jag har förstått är det att alla (Marie-Louise Danielsson-Tham, Karin Ahlborg och Mats-Eric Nilsson) vill komma fram till, är det väl att vi som konsumenter ska få bestämma själva? Visst drar alla sitt strå i stacken och visar olika sidor av samma mynt. En fördel tycker jag som redan valt sida. En gång i tiden klarade vi oss utan e-tillsatser, vi hade mindre fetma och andra förutsättningar.


Jag väljer en ÄktaVara för att jag märkt att jag mår bättre av det. Min hy är frächare, mitt humör och min sömn är bättre. Jag har dessutom upptäckt en stor glädjekälla: Min hemmagjorda mat går snabbare än köpt mat. Smaka på den du! Ja, det smakar gott. Som mat ska smaka om du frågar mig.


  
 Stort tack till Pernilla (http://peque.blogg.se/) för mestadels av de använda länkarna samt för att du meddelade mig om denna debatt. Jag säger ju att man klarar sig utan tidningar - vänner gör det så bra. Hihi.

 
 
Vivi

Vivi

23 oktober 2009 09:14

Lite skrämmande är det när man inser att snart kanske vi verkligen närmar oss ett samhälle där man påstår att du kan få en hel middag (iaf näring osv) i ett litet piller fyllt utan massa e-n och annat :(

http://www.missvivis.se

 
Sussi

Sussi

23 oktober 2009 09:30

Visst är det bra att folk kan välja men det hade varit ännu bättre om det bara fanns Äktavara produkter att köpa!
Jag är alltid så trött och har lite finnar på hakpartiet. Det kanske blir bättre om man äter bra produkter..
Då är det bara det där med att orka hihi

Ha en riktigt bra dag
Kramisar

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
sara

sara

23 oktober 2009 09:31

Nej, i Sverige har man alltid rätt till laglotten (dvs hälften av det man normalvis skulle ärva). Man får aldrig göra sitt barn helt arvslös. Står det i din pappas födelseattest och så att farfar är fader så får de inte neka din pappa hans laglott. Nu vet jag inte hur det ser ut relationsmässigt. Lever din farmor? Var farmor och farfar gifta vid den förstes bortgång? Är farfar omgift?

Var farfar ogift vid dödstillfället så ska din pappa inom 6 månader efter att ni delgivits testamente begära jämkning på detta vis: (ÄB 7:3 3st)
"Bröstarvinge, som ej inom sex månader efter det han erhöll del av testamentet på sätt i 14 kap. sägs påkallat jämkning genom att giva testamentstagaren sitt anspråk tillkänna eller genom att väcka talan mot honom, har förlorat sin rätt".
Din pappa måste alltså berätta för sina syskon att han vill ha ut sin laglott.

Hur fungerar laglott? Jo, om det är 3 syskon och det är ett arv på 300 000 kr, så har alla (om det inte är några testamenten inblandade eller andra särskilda villkor) rätt till arvslotten på 100 000 kr var. Laglotten är då hälften av det, dvs 50 000 kr var.
Så ta den summan som det är fråga om (om du eller din pappa vet) och dela det med din pappas syskonantal (inkl honom). Dela den summan på 2, så får ni fram laglotten som din pappa alltså har laglig rätt till.

http://smuppra.blogg.se

 
vivi

vivi

23 oktober 2009 09:34

Nej, precis...kroppen måste ju ändå bli lite knasig av det där pulvret i längden... jag gillar faktiskt inte sånt proteinpulver heller hade en pojkvän tidigare som var riktigt biffig, han tog inga olagliga medel men en massa proteinpulver....det känns ju inte riktigt nyttigt :P

Jag brukar iof dricka nutrilett ibland men bara då för att det är smidigt att ha i kylen på jobbet om man glömmer ta med lunch...aldrig för att gå ned i vikt eller vara "nyttig"!!!

Fin profilbild förresten!!

http://www.missvivis.se

 
sara

sara

23 oktober 2009 09:47

Mm läste också detta i aftonbladet igår och tänkte på att du nog skulle skriva om det :-)
Lite lustigt att man faktiskt kan vara professor i livsmedelshygien. :-P

Jag kommer göra så som jag tycker känns rätt och bra. Så är det. :-)

http://smuppra.blogg.se

 
sara

sara

23 oktober 2009 09:54

Haha ja förutsägbar, men det är ju så. Står det om e-poliser i tidningen tänker man på Maddo:E-polisen direkt :-)
Hoppas din fredag blir finemang!

http://smuppra.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se