Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 27 april 2010

Tips för en frusen själ.

Av Dream Maddo - 27 april 2010 10:27

Jag orkar inte svara och spana in bloggar men vill ändå uppdatera er lite. Jag lever och längtar efter fredagen så denna salstenta kan vara över. Jag borde plugga häcken av mig inför denna men på något sätt känner jag att det nog löser sig ändå. Jag försökte spana in boken lite och har spånat på gamla tentor. På något sätt har jag insett att de som faktiskt sitter och pluggar hela dagar (plural!) inför en salstenta har otrolig diciplin. Den saknar jag.


Gamla minnen kan ibland bara ploppa upp i huvudet. Detta kom nu.


När jag var liten brukade min mamma vädra stup i kvarten. Både min mamma och min bror är otroligt varma av sig. Inte för att min pappa brukar frysa direkt men mamma och bror svettas under varje årstid. Dessutom hade mamma tvångstankar så det blev otroligt mycket vädrande! Vart vill jag komma? Jo, allt vädrande har fått mig att inse vikten av frisk luft. Jag blir otroligt trött, seg och lättirriterad om jag inte får luft. Att jag sedan är en person som lätt fryser gör inte saken lättare. Men med träning och rätt kläder har jag lyckats få upp värmen. Ibland behöver jag inte ens komma innanför dörren för att känna syrebristen, det räcker med att öppna dörren för att känna hur kvävet anfaller. Ja, det är så det känns. Att ha skaffat en hund är guld värt och på promenaderna får jag de bästa av idéer till studierna. Dessa idéer kan lätt försvinna om det är syrefattigt i skolan/hemma när jag ska plugga. Det är grymt irriterande för jag kan ha så otroligt bra idéer och sådan otrolig ork sen öppnar jag en dörr och *poff* så är energin och idéer borta.


Positivt i det hela är att min mamma lärde mig vikten av frisk luft. Negativt är att de allra flesta stänger in sig mellan oktober-maj (mest under nov-mars) vilket gör att jag kan bli otroligt trött av att vistas hos mina vänner. Det är tråkigt.


Därför tänkte jag ge lite tips för den frusne:

  • Ha inte tighta kläder
  • Fleece och ullfrotté (finns i olika ull-mg, sticks inte som ull) värmer även om det blir blött
  • Använd vindtäta kläder när du är ute
  • Använd tumvantar (vindtäta, gärna med fleece) för att få upp värmen i fingrarna
  • Rör dig mer, motion får upp blodcirkulationen som får dig att såväl prestrera bättre som att få upp värmen.
  • Ät ordentlig mat, genom att få i dig vitaminer och mineraler slipper kroppen leva på sparlåga. Det ger energi som kan användas till värme.
  • Vistas ute, att vara utomhus gör att du vistas bland mindre baciller, du blir alltså inte lika sjuk! Dessutom får blodet syre och det ökar blodcirkulationen (inte att blandas ihop med högt blodtryck!) var en bra sak, ellerhur?

Jag har lärt mig det mesta i skolan eller genom arbetslivserfarenhet på förskolor (barn 1-5år) där pedagoger haft erfarenhet av utomhuspedagogik. Inom utomhuspedagogiken går barnen ut varje dag. De ÄR ute. Sover ute. Äter ute. Där är det viktigt att föräldrar förstår vikten av bra kläder.

 
 
Ingen bild

Martin

27 april 2010 13:13

Håller med... det värsta tycker jag är att när man väl börjat tänka på hur dålig luft det är kan man inte tänka på något annat sen heller:)

 
sara

sara

27 april 2010 19:39

Sover ute? Är det sant? :-S Aldrig hört talas om att barn skulle sova ute när de är på förskolan..:-P

jag är frusen av mig, och jag älskar att vädra (troligen inte lika beroende av det som du men ändå). jag inser vikten av ditt problem. Aah frisk luft, brr kallt.

Ja gud, jag tycker jag har bra diciplin (i vanliga fall), men jag har seriöst MÅNGA kursare som sitter 10-12 timmar nästan varje dag i TVÅ veckor. Det är sjukt. SJUKT!
Och ger mig ångest.........

http://smuppra.blogg.se

 
sara

sara

27 april 2010 19:40

Lycka till på fredag förresten! I helgen är vi fria du och jag :-D

http://smuppra.blogg.se

 
Maddo

Maddo

28 april 2010 08:38

Martin: Precis! Och det går så fort från vädrat till dålig luft. Ett bra riktmärke är att vädra när man inte är hemma. Då har man i regel syre. Jag är borta ofta :D hihi

http://blogg.dreammaddo.se

 
Ingen bild

Martin

28 april 2010 10:32

Det är nog en bra idé faktiskt..Det ska jag göra imorgon innan jag lämnar lägenheten på morgonen:)

 
Maddo

Maddo

28 april 2010 12:29

Martin: Se där! Ibland får jag sånna snilleblixtar! =)

http://blogg.dreammaddo.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Ovido - Quiz & Flashcards