Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 13 december 2009

Så lurar din tandläkare dig!

Av Dream Maddo - 13 december 2009 14:33

Efter en intressant diskussion med Dietisten har jag nu insett att våra tandläkare lurar oss. Inte nog med att det kostar skjortan att gå till tandläkaren. Nej, de lurar på oss saker som innehåller konstigheter. Ta flourtuggumi exempelvis. I Sverige har vi allt större problem med folk som gnisslar tänder. Detta beror till stor del på stress. Men nu undrar du kopplingen mellan flourtuggumi (eller egentligen alla tuggumin) och gnissling av tänder är? Om du undrar det gnisslar du troligtvis inte tänder!


Att du gnisslar tänder på grund av stress har att göra med att du spänner käken när du stressar. När du tuggar tuggumi anstränger du också den muskeln. Det vill säga stressade och tuggumituggande människor har större risk att gnissla tänder. Jag säger inte att alla som stressar och tuggar tuggumi gnisslar tänder. Välj att förstå mig i detta läge!


Jag menar att den kost vi stoppar i oss faktiskt påverkar oss mer än många tror. Huruvida tuggumi nu kan klassas som kost! Men för att spinna vidare på kost och tuggumi så innehåller tuggumin i regel TVÅ sötningsmedel. Hur många gånger har jag inte lyssnat på folk på stan som säger att man ska minska sötningsmedlen och att de faktiskt också är dåliga mot kroppen? Ofta! Det stämmer faktiskt. Många sötningsmedel kan naturen och kroppen dessutom inte bryta ner vilket gör att vi förstör naturen.


När jag piercade tungan (senaste gången var i våras) bestämde jag  mig för att sluta tugga tuggumi. Sen dess har jag inte tuggat tuggumi en enda gång kan jag ju tillägga. Min käke mår bra av det. Och visst finns det bettskena för de som gnisslar tänder (jag är en av dem) men hur skoj är det när du har en dejt på besök som ska sova över och du ska försöka stoppa in den där smidigt och snyggt? Den luktar inte gott heller av torkat saliv. Rätt osexigt om du frågar mig! Och det kan väl inte vara allt för bra för salivproduktionen?


Allt detta för att jag tror att våra tändläkare lurar i oss saker som vi naturligtvis inte skulle behöva, om vi åt naturligare mat, fick en sundare inställning till livet där den dåliga stressen minskade och vi rådde om vårt mående. Nej, ibland undrar jag vad vi egentligen gör mot våra kroppar och vår natur...


  

Ta hand om naturen och din kropp!


Ett självklart inlägg i kategorin: Bättre livsstil enligt Maddo

 
 
Sussi

Sussi

13 december 2009 17:49

Jag är en tuggummimänniska men inte på dom flourtuggummin som tandläkaren rekommenerar inte. Här tuggar man Stimorol fusion. Inte så bra för tänderna men gooooottt :-)

Jag tror att förväntningen på julen var annorlunda när man var liten än vad man har nu. Därför kändes nog allt skojigare förr. Nu får man ju planera och fixa i köket. Sånt slapp man ju då och man koncentrerade sig bara på det skojiga..

Ha en myspyskväll
Kramisar

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
sladdertackan

sladdertackan

13 december 2009 18:04

Intressant. Jag gnisslar inte, tror jag, men jag kan bita ihop hårt när jag sover så jag fick också en bettskena utprovad. Men inte blir jag torr i munnen av den. Blir du det av din? Då kanske du sover med öppen mun?

http://www.metrobloggen.se/sladdertackan

 
Ingegerd

Ingegerd

13 december 2009 20:44

Har också haft bettskena för sisådär 20 år sen...(usch va gammal man måste va) onödigt nu för tiden. Håller med dig om att man borde va mer medveten om vad man stoppar i sig. Har inte haft ett enda hål sen jag slutade äta socker o andra kolhydrater för 3 år sen!

Tuggummi vet jag inte heller är bra men är tyvärr lite beroende av dem sen jag slutade röka för drygt ett år sen....

http://hovsing.bloggplatsen.se

 
Ingegerd

Ingegerd

13 december 2009 22:00

Äter LCHF kost sen snart 3 år tillbaka, då äter man ju minimalt med kolhydrater. Ta bort dem helt går inte, de finns överallt, men jag äter inte bröd, socker, pasta, ris eller potatis (lite potatis ibland för det är så gott:-)

http://hovsing.bloggplatsen.se

 
Ingegerd

Ingegerd

13 december 2009 22:26

Tja, googla på LCHF, har du inte hört talas om Annika Dahlkqvist t ex, tror inte man behöver så mtk kolhydrater helt enkelt, tror det är det man blir fet av, inte fettet!

http://hovsing.bloggplatsen.se

 
Sussi

Sussi

14 december 2009 06:50

Godmorgon på dig!
Hoppas du får en riktigt bra dag :-)

Kramisar

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
Teija

Teija

15 december 2009 09:38

Tack Maddo, helgen var bra men den gick för fort. Känns som jag bara hinner med en bråkdel av vad jag borde. Men så är det för alla...

Intressant det du skriver här... själv tuggar jag sällan tuggummi, det är gott i tre minuter ungefär. Men det är väl som med allting... för mycket är aldrig bra. Kan ju tänka mig att det är bra just i tre minuter efter att man ätit för att rensa tänderna. Hm.

Hoppas att du mår bra och får en fin dag, var rädd om dig! Kramisar

http://varannandag.bloggplatsen.se

 
sara

sara

15 december 2009 17:31

En av mina tandläkare har avrått mig från att tugga tuggummi (mer än någon enstaka gång då och då) just för att min käkmuskulatur inte skulle må bra av den ansträngningen.

http://smuppra.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Ovido - Quiz & Flashcards