Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 9 november 2009

Reagerar eller överreagerar?

Av Dream Maddo - 9 november 2009 10:29

Jag anser att ordet "överreagerar" inte finns. Jag vet också att jag haft ämnet på tapeten i bloggen tidigare. På sättet man agerar i en situation där man ofta sägs "överreagera" är man i regel pressad och kanske inte har samma möjlighet att tänka efter som i en "vanlig" situation. Därför agerar man efter vad man har för verktyg just då, en reaktion. I vems ögon är det en "överreaktion" då? Just DÅ alltså? Hade det varit ett barn hade jag tagit undan barnet och låtit detta lugnat ner sig innan jag pratade om vad man kan göra istället eller nästa gång (om det är en vanligt förekommande situation). På samma sätt gör jag med mig själv. Jag går undan, försöker få perspektiv och tänka på vad jag kan göra till nästa gång.


Vissa reaktioner var starka på festen. Jag reagerade starkt på att folk kom fulla exempelvis. Men överreagerade? Nej, jag reagerade... just då. Visst kan jag göra saker bättre - nästa gång. Inte i lördags för det är redan gjort. På samma sätt som mina gäster kan göra saker bättre - nästa gång.


Igår fick jag några reaktioner från gästerna som var rent kränkande. Jag säger att jag respekterar och uppskattar att de säger till mig hur jag uppfattas. Vissa säger också att de var rädda mot slutet. Andra tycker att jag ska ha alkoholfritt nästa gång. Det finns många reaktioner på festen. De gäster som jag anser kränkt mig har i regel generaliserade meningar så som "alla hade trevligt innan". Jag måste erkänna att jag inte var den enda som ansåg att festen spårade ut - innan.


Igår var en tuff dag. En av nattgästerna stannade länge och vi var fyra som gick till pizzerian och pratade om festen. Vi var tre som åkte och fikade och pratade om allt och inget. Sen åkte jag och min ena nattgäst hem och fick ett mail. Ett mail med reaktionen av min nattkompis om att denne inte ville läsa färdigt mailet för att det var sjukt. Varför tar jag upp detta? Jo, för att belysa att det finns olika reaktioner på vad som hände på festen. Jag är inte ensam om min åsikt även om vissa gäster tror det.


Tillbaka till att jag skulle ta undan barnet och låta detta lugna ner sig. Jag tror det är underskattat. Vi låter inte folk få distans till saker innan vi diskuterar. Vi vill diskutera här och nu. Jag vill ha distans till saker så för mig är det som att strö salt i såren eller gräva i ett redan öppet sår. Jag får ofta höra att det är fel. Fel? Vad är rätt och vad är fel? Om jag känner att jag skulle såra människan framför mig genom att säga hur jag just nu känner, gör jag då rätt i att inte såra människan eller gör jag fel i att inte prata? Jag tror vi är tillbaka till Kernell och att finna balansen. Det finns inte en rätt sida och en fel sida.


Jag har inte haft en lätt gårdag. Jag har gråtit, pratat, gråtit mer och pratat mer. För att få distans till situationen. Jag har inte hållt allt inom mig som vissa tror (inte alla) men jag har heller inte försökt dölja hur sårad jag blir när folk säger att jag är "sjuk i huvuder" eller liknande. På tal om att reagera eller överreagera? Detta ämne spårade nog ur. Jag vet nog inte vart jag har mig själv.


  

Eftersnack med te och popcorn

 
 
sara

sara

9 november 2009 11:06

Hm. Att det är så mycket som fortsatt efteråt också. Finns det mycket mer att säga nu? Jag menar det som hände det hände, och förhoppningsvis har de flesta lärt sig något litet om det iaf. Jag menar inte att du inte ska skriva om det här utan att det känns som att det borde vara avklarat mellan dig och gästerna.
Varför behöva skicka mail osv..?

Angående reagera och överreagera så vet jag inte vad jag skulle gjort i varesig din eller de andras situation. Jag brukar vilja reda ut saker och ting så fort som möjligt men samtidigt vet jag att i vissa lägen kommer man ingen vart om inte jag själv/den andra får lugna ner sig lite först.



sv: börjar? Jag har varit nervös och spänd i en vecka nu :-P Jätteläskigt. Rädd för smärtan. Rädd för att ligga själv på sjukhus. Sova ensam. Har precis fattat att man inte får ta emot besökare på operationsdagen. Varför inte? Känns jätteläskigt att behöva vara helt själv på sjukhuset i över ett dygn. Trodde jag skulle få träffa några i familjen iaf. :-(

http://smuppra.blogg.se

 
Ingen bild

Phuong

9 november 2009 12:04

Jag visste inte att du skulle flippa ut sådär för ett tips som jag inte menade något illa med. Du skriver "Hade det varit ett barn hade jag tagit undan barnet och låtit detta lugnat ner sig innan jag pratade om vad man kan göra istället eller nästa gång (om det är en vanligt förekommande situation). På samma sätt gör jag med mig själv. Jag går undan, försöker få perspektiv och tänka på vad jag kan göra till nästa gång." Du skriver hela tiden om saker för att få andra att framstå som dåliga och att de beteede sig fel och kanske skulle tänkt på vad de skulle göra, men det du inte verkar göra är att du inte reflekterar över hur du själv reagerade. Det är okej att säga till någon att "ta undan barnet och berätta när hon lugnat ner sig", men inte till dig själv att "du kunde tagit undan mig, lugnat ner dig innan du pratade med mig, utan att skrika framför alla människor! Ska du skriva om andras misstag får du förfan skriva om dina också!

 
Maddo

Maddo

13 november 2009 14:33

Phuong: Som jag skrivit tidigare så är det svårt att distansera sig till något man är mitt i. Detta skrev jag den 8:e november och du har såväl läst som kommenterat det inlägget. Jag bad om distans medan du ville diskutera med en gång. Jag gjorde en uppoffring och diskuterade några mail men valde sedan att ta mitt perspektiv för att få distans och försöka se på situationen ur olika synvinklar utan en, enligt mig, aggressiv diskussion som endast gick ut på vad jag gjorde. It takes two to tango är ett rätt bra uttryck. Jag vet att jag inte gjort allt "rätt" likväl som jag vet att du inte gjort allt "fel". Om du förstått mig på det sättet ber jag om ursäkt.

http://blogg.dreammaddo.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Ovido - Quiz & Flashcards