Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2013

Bara vara.

Av Dream Maddo - 6 oktober 2013 20:26

Jag kom in i en diskussion på jobbet om föräldrar. Föräldrar som fått en mindre och har stora syskonet på förskola är lata. Typ så. Jag blev så otroligt chockad. Det finns delar som jag inte kan ge mitt barn privat. Det sociala är en aspekt. Hur mycket jag än försöker kan jag inte tillgodose detta behov på samma sätt som förskolan gör. Men...det handlar inte om det. Det var inte själva den delen jag reagerade över. Nej, det var den kluvna bilden av föräldrar.


Att arbeta på förskola och påstå att pengarna är satsade fel när vi tillåter barn att gå på förskola när deras föräldrar är hemma med småsyskon. Att pengarna borde satsats någon annan stans. Visst kan jag delvis hålla med. Det borde satsas mer på föräldraträffar, att aktivt komma ut så att hela familjen kan komma iväg. Öppna förskolan etc. etc.


Jag sa till min kollega att jag inte tycker det är fel att ha syskon på förskolan (någonstans anser jag att alla föräldrar gör det de tror är bäst för sina barn). "Så du menar att du skulle ha din dotter på förskolan om du fick barn?" fick jag som motfråga med aningen irritation/avsky (?) i rösten. Ja, det skulle jag. Jag kan inte tillgodose vissa behov som förksolan tillgodoser.


Då kommer nästa diskussion. Förr. Alltid detta jädrans förr. Förr klarade sig mammor och förr umgicks mammor och förr förr förr... Dessa förr-diskussioner slutar aldrig bra. Förr är dett väldigt brett begrepp nämligen. Förr bodde man i hus med dörrar som var för låga för dagens genomsnittsmännisk att komma in i. Förr sov alla i samma rum för att hålla värmen då vi inte hade isolering. Förr bodde man med släkten. Förr fick man alltså en jädra massa stöd från sin familj. "Då kanske det är dags att gå tillbaka tillfamiljerna" Eh, jo...men världen är liiiite mer komplex än så idag. Jag vill först och främst inte bo i samma rum som mitt barn eftersom hon sover bättre i eget rum. Jag vill inte heller bo i samma rum som vare sig  min mamma eller sambons mamma. Och vaddå, om man ska skaffa syskon skulle jag då inte vilja ha sex framför dem heller!!!


Men nu kommer jag på villovägar igen... vad vill jag komma fram till? Jo, familjen idag ser annorlunda ut än förr. Och förr fanns mer satsningar på att kunna träffas med olika familjer. Men vad är det jag tycker att min dotter saknar när hon inte är på förskolan då? Jo, på förskolan får hon de första stegen i att lära sig skolkoden. Där får hon lära sig att andra vuxna är auktoriteter. Att alla barn ska lyssnas på. Att göra saker i grupp. Att göra saker i projekt. Menar personer med tidigare nämnda åsikt att jag som mamma ska vara pedagog till mitt barn mellan amningar, nattningar, kräktorkningar, blöjbyten etc.? Eller vad menar personen egentligen? En hel helg har gått och jag har fortfarande ont i magen efter denna diskussion. Jag förstår inte varför vi som arbetar i förksolan ska misstro föräldrar på detta sätt? Värst av allt är ändå att jag tycker att jag följer med i jargonen och det vill jag inte!


Jag vill tro att alla föräldrar gör det de tror är bäst för sina barn men att det visst kan bli fel. Jag vill inte förminska föräldrarnas insatser. Jag tror att samhällsförändringarna är både bra och dåliga. Vi jobbar mer idag. Vi umgås mindra. Sitter vid facebook mer osv... Klart att våra barn påverkas. Och jo...jag är visst pedagog till mitt barn ibland, jag har svårt att släppa min roll som pedagog så fort jag går utanför dörren på jobbet. Ibland tänker jag på att jag borde sagt si eller så till Lisa eller Kalle, trots att jag sitter i bilen. Och ibland tänker jag på färgval och värdeladdningar i det jag gör med mitt barn. Även vänners barn.


Jag är ingen supermamma som klarar av allting som man förhoppningsvis skulle klara av. Men jag är en vanlig jävla morsa. Som gör så gott jag kan. Jag har rätt att kräva att min sambo ska ta halva föräldraledigheten och tvingas inte vara hemma med barnet/-en bara för att jag är kvinna. Måste det vara pest eller kolera, kan det inte bar...vara?

 
 
Susanne

Susanne

9 oktober 2013 20:17

Mycket välformulerat och bra skrivet.. Som vanligt! Du är bra på att få fram din poäng utan att peka finger allt för hårt. Jag tror också att det är viktigt för barn att gå på förskola. Där lär man sig funka med andra med. Mycket viktigt..

Sussi har blivit Susanne och en ny blogg är skapad. Det är samma men ändå inte. Allt-om-inget ligger fortfarande på hyllan. Vill du är du välkommen in och hälsa på :)

Kramisar

http://beauty-beholder.bloggplatsen.se

 
Bibbi

Bibbi

12 oktober 2013 23:52

Hej Maddo

Oj vad jag saknat dig!!! Hittade hit via Sallys blogg som jag nästan glömt bort. Hon somnade in den 16/9-13. Såååå tragiskt.
Kommunikation är A och O. Men det måste vara just kommunikation. Inte envägs. Tycker synd om dig som hamnat i svårigheter pga just kommunikation och missförstånd... Hoppas det löser sig för dig.
Hoppas också att du får ett bra liv i huset med mannen och barn. Ja.... barn... kan man vilja kasta i väggen ibland och skulle någon göra något ont mot dem så är man lejonmamma.
Massa styrkekramar från Bibbi

http://www.bibsan.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Skapa flashcards