Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 23 december 2009

Lärare = Barnpassning?

Av Dream Maddo - 23 december 2009 21:45

I mitt kommande yrke som lärare kommer jag ständigt möta människor som tror att jag passar barn. Det går nog inte att undvika, tyvärr. Men jag vill ändå poängtera att det inte är barnpassning jag håller på med! Jag hoppas att jag kommer bli en grym lärare. Visst kan jag inte passa för alla barnen jag kommer möta. Jag hoppas att jag kommer nå fram till alla - någon gång. "Det viktiga är inte att alltid se alla barn utan att se alla barn någon gång" var det en föreläsare som sa på universitetet en gång. Tror bestämt det var Eva Johansson. Så om jag når fram till varje barn en gång är jag nöjd.


Nu blir nog alla föräldrar nervösa och undrar vad det är för blivande lärare som sitter bakom denna datorskärm. Jag är en blivande lärare som inser mina begränsningar att se 20 barn hela tiden. Vi är vanligtvis tre pedagoger (jag skriver pedagoger eftersom det i regel är två lärare och en barnskötare i Göteborgsområdet, i Stockholm hade vi två barnskötare och en lärare) och 17 barn på en syskonavdelning (3-5 år). Vi kan omöjligt se lilla Lisa hela tiden för det betyder att vi missar 16 andra barn. Därför håller man en "översiktskoll" då man har lite koll på alla samtidigt. Men hur bedriver man då pedagogisk dokumentation? Jo, en dag väljer jag att titta på Lisa lite extra, kanske ta ett kort eller fråga hur hon tänkte när hon målade, bakade, lekte eller byggde. Nästa dag tar jag Kalle. På så sätt kommer jag tillslut ha sett alla barn. Någon gång.


Detta var en kort introduktion i arbetet på förkskolan. Förskola är komplext och många saknar kunskapen om att det faktiskt är lärare som arbetar med barn mellan 1-5 år. Lärare med lika lång utbildning som de lärare som finns i tidigare åren i skolan (åk 1-6). Jag vill öka denna kunskapen och önskar att media kunde ha de korrekta termerna i våra nyhetsreportage och -artiklar. Jag önskar också att våra politiker skulle kunna använda det uttryck som jag idag lärde mig funnits sen 1979. Vilket betyder att jag inte tilldelat er rätt information när jag skrivit 1994 (då förskolan blev del av skolan och fick en egen läroplan). Förskola heter det alltså sen 30 år tillbaka i tiden. Kanske är det dags för oss att vakna upp?


Jag såg en namninsamling för oss som vill öka förståelsen för mitt blivande läraryrke och som vill få den korrekta benämningen att etableras. Namninsamlingen finner du här. Detta är en fråga jag brinner för och som är viktig för mig. Det är inte bara ett ord, det handlar om läraryrkets status och barnens värde som individer istället för att bara bli sedda som en grupp.


För tidigare inlägg (på denna blogg) om detta ämne:

> Hur jävla svårt kan det vara?


Kategori: Åsiktsbanken.

 
 
marica

marica

24 december 2009 23:01

Jag håller absolut med dig! Men hur gör man för att få det så här på förskolor där inte personalen vill fatta att det är så här man ska arbeta? Och att pedagogisk dok. borde vara en självklarhet tycker jag men det är det ju tyvärr inte... men som du skriver det är ju inte allt varje dag som ska dok. men något och någon gång i veckan i alla fall, tycker jag :) Älskar sånna här diskussioner men vill inte ha dem på min blogg eftersom det bara blir fel, jag får försvara mig och det blir med fel personer! :) Men kul att svara dej här, räcker så :)
KRAM

http://maricaaberg.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Ovido - Quiz & Flashcards