Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 28 november 2009

Livsmedelsverket vill inte ha äkta vara.

Av Dream Maddo - 28 november 2009 16:07

Vi har aldrig varit fetare än vi är idag. Vi tillhör en generation som lagt på sig lite extra. Då kan vi ju fundera på varför. Är det bara McDonalds som kan stå för att vi gått och blivit feta? Är det verkligen så dåligt med fett? Och vad äter vi egentligen?


Det har varit rätt tyst på e-fronten. Det betyder inte att e-debatten är tyst. Nej det händer massor. Just nu följer jag debatten som skrivs om på aktavara.org om huruvida märkningen Äkta Vara ska få finnas eller ej. Det är en intressant debatt. Vad är det som gör den intressant då? Jo, ett av de företag de flesta av oss har stort förtroende för är väl ändå Livsmedelsverket? Vi tänker att vi ska gå ner i vikt genom att följa deras rekomendationer och de har präntat in bilden av tallriksmodellen. Jag har varit på många föreläsningar om hur vi ska äta för att må bra. De flesta säger samma sak: Ät enligt livsmedelsverkets rekomendationer.


Livsmedelsverket däremot ställer sig emot märkningen av äkta vara. Varför? Det borde väl ligga dem varmt om hjärtat att vi ska äta bra och hälsosam mat? Är inte äkta vara bra mat? Livsmedelsverket anser att äkta vara är vilseledande. Hur menar de då? Jag skulle mer än gärna få ett utvecklat svar på hur de menar men detta verkar inte finnas. Instressant är att de tidigare ansåg att äkta vara-märkningen inte borde finnas för att de visar vad som inte finns i vår mat. Det gör väl Krav-märkningen också? Det är inte lika besprutad mat när det är Krav exempelvis. Det finns fler märkningar och de står alla för samma sak: Något är annorlunda emot hur det vanligtvis produceras.


Jag vet att jag propagerar för e-fri mat. Jag anser att vi bör äta mat som är äkta vara. Däremot accepterar och respekterar jag de som inte äter enligt äkta vara. Det är upp till var och en. Jag tror att vi behöver mer kunskaper än vi har. För just nu är vi som testråttor i ett labb. Vi vet aldeles för lite om tillsatsernas effekt i kombination med varandra. Välkommen till verkligheten, labbråtta!


  

 
 
Ingen bild

Martin

28 november 2009 23:43

visst är det synd att livsmedelsverklet inte kan stödja ett bra iniativ som äkta vara.. Lyckligtvis bestämmer inte livsmedelsverkat allt:)

 
Maddo

Maddo

29 november 2009 01:13

Martin: Jaa, det är tråkigt. Vi får se hur detta kommer nå ut till Svea rike nu. Jag hoppas på en ökad medvetenhet!

http://blogg.dreammaddo.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Skapa flashcards