Jag helt enkelt.

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2009

Hur jävla svårt kan det vara?

Av Dream Maddo - 8 oktober 2009 09:22

Jag har tänkt på alla dessa småbarnsföräldrar. De går till öppna förskolan med sina barn från det att de är i princip nyfödda. De säger alltid öppna förskolan om det. Inget öppet dagis här inte. Men så plötsligt fyller ungen 1 år och föräldrarna skriver på lappar om förskoleplats. Märk väl att de skriver på om f-ö-r-s-k-o-l-e-p-l-a-t-s men så fort de börjar blir det plötsligt dagis! Vad hände? Försvann läroplanen för förskola som vi haft i sisådär 15 år?


"Barn ska få vara barn"


Jaa, klart som korvspad att de ska få vara barn! Barn är nyfikna på omvärlden och växer. De ska förberedas in i livet. På förskolan lär de sig mycket. De socialiceras in i en gemenskap där det handlar om respekt och omvårdnad. De utvecklar sitt språk i sociala sammanhang (det är väl allmänt känt att vi inte pratar med vår lärare på samma sätt som vi pratar med våra föräldrar?) och motoriken - såväl fin- som grovmotoriken. De lär sig otroligt mycket och hur mycket de lär sig är svårt att säga eftersom det beror på förskola, förskolepersonal och individen. Behöver ordet skola innebära så jävla mycket och varför kan folk kalla öppna förskolan för förskola men inte förskolan?


Nej, jag vet att det inte klingar bra med öppna dagis. I mina öron är dagis ett ord som innefattar en okunskap om barnomsorgen. Jag tror att många pedagoger inte visar föräldrar varför det heter förskola. Jag tror inte heller att föräldrar läser på lappen de skriver under att det står förskola. Jag tänker på debatten som pågår om skolan. Ni vet Björklund? Han tycker att skolan är flummig. Ja, det ser olika ut på olika förskolor men satsningen på att få förskolepersonalen mer kunniga om läroplanen har varit för liten. Att få personalen att arbeta med föräldrarna för att visa på det arbete vi gör. Jag läser inte 3,5 år för att bli dagisfröken, jag blir förskolelärare! Jag kommer inte jobba på något dagis utan på en förskola!


Hur svårt kan det vara om det står i läroplanen att vi ska sammarbeta med föräldrarna - att nå ut med vår läroplan och få dem delaktiga i verksamheten? Jo, skitsvårt! För vissa föräldrar vill inte. De vill ha barnpassning. Hur gör man med de föräldrarna? Läraryrket är komplext men jag som förskolelärare är lika mycket lärare som en gymnasielärare. Vi specialicerar oss på olika ämnen/åldrar. Jag sitter inte med en mattebok när jag har samling med 1-5åringar. Jag räknar barnen, jag klappar stavelser i namnet och jag sjunger om fem fina fåglar och elefanten som balanserade dessutom räknar jag bananpengarna och äpplebåtarna. Är inte det grundläggande matematik så har jag nog valt fel yrke. Jag vill jobba med människor i ett utvecklande arbete, det anser jag att förskolan är.

Mitt arbete innefattar inte bara barnpassning utan en pedagogisk verksamhet och i läroplanen står att vi ska sammarbeta med föräldrar.


  

En... Två... Tre. Tre bullar!

 
 
Ingen bild

Caroline

8 oktober 2009 14:07

Jag känner mig träffad direkt =) Här hemma säger vi dagis men det är nog mest en gammal vana + att jag känner inte en enda som säger förskola. Ajabaja på oss! ;)

 
Ingen bild

si

8 oktober 2009 15:11

Mycket bra reflektioner där! Att det benämns dagis är nog mest en okunnighet från föräldrarnas sida, eller snarare från allmänheten. I synnerhet de småbarnsföräldrar som benämner förskolan på detta mycket osunda sätt, måste väl ändå förstå att det pågår annat om dagarna än enbart lekstuga? Är det OK att kalla det dagis, bara man är medveten om att det idkas hårt arbete från pedagogernas sida och att verksamheten faktiskt är pedagogiskt utformad?

 
sara

sara

8 oktober 2009 18:06

Jag vet jag vet... jag erkänner, jag säger dagis. För jag gick på dagis. (hette det daghem på den tiden?).
Men jag tror faktiskt att den dagen jag går från en öppen förskola till en förskola så kommer det vara just förskola. Det är en ny generation, ny verksamhet. Men jag har alltid gått på och bara varit med om just dagis.

Såg på Dialektmysterier, eller vad det heter förut på svt. -is orden kommer från grunden från sthlm. Dagis, fritis, lekis, godis, matis... och vissa har spridit sig mer än andra.
Så jag undrar. Skulle det vara ok att säga Föris om förskolan?

http://smuppra.blogg.se

 
Maddo

Maddo

8 oktober 2009 22:30

Caroline: Känns det lite bättre om jag säger att du inte är ensam om det? ^^ Men ajjabajja på er! ;) Fick ett förslag om Föris, kanske bättre? Om det är det barnsliga du vill åt? =) Kramar

Si: Jaa, jag ställer mig kluven i den frågan faktiskt. Fick ett förslag om föris, kanske är det bättre? ^^ Jag har helt enkelt inte bestämmt mig för vad jag tycker om att ha kunskapen om men ändå säga dagis. Kramar

http://dreammaddo.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Klass-Ida

9 oktober 2009 17:10

Så sant som det sagt. DET HETER INTE FÖRSKOLA. Kan reta ihjäl på det. Men jag har gett upp den diskussionen med mina nära och kära de är för dumma för fatta..

 
Maddo

Maddo

9 oktober 2009 20:53

Klass-Ida: Ja, det kanske är dags att byta ut dina vänner mot mer kompetenta? ^^

http://dreammaddo.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Caroline

9 oktober 2009 23:41

Om det känns lite bättre? För min del så får folk säga vad dom vill och jag inte säga att det innefattar en okunskap om barnomsorgen bara för att vi säger dagis :)

 
Maddo

Maddo

9 oktober 2009 23:49

Caroline: Egentligen är det ju inte ordet i sig som stör mig utan okunskapen måste jag erkänna. Jag blir förtvivlad när jag ser så många som arbetar inom barnomsorgen som inte vill arbeta med en läroplan. Det är så många att jag blir frustrerad!

http://dreammaddo.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

klass-Ida

10 oktober 2009 17:10

Jag önskar att jag kunde byta mot mina släktingar mot mer smarta släktingar för deras resonemang är så ute :)

 
Maddo

Maddo

10 oktober 2009 18:23

Klass-Ida: Då får du prioritera.

http://dreammaddo.bloggplatsen.se

 
marica

marica

10 oktober 2009 18:52

Jag säger dagis för att jag tycker att det låter mjukare :) Men jag tror att om personalen använder ordet förskola så gör barnen oxå det :)

http://maricaaberg.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dream Maddo - 12 april 2015 14:01

Var barnfria och åkte vattenrutschkana. I sista åket svängde det så att jag fick världens nackspärr. Ont ont ont. ...

Av Dream Maddo - 2 april 2015 05:44

..som barn kanske bör ha det? Vi har ett barn som fyller tre snart. Fortfarande sockerfri. Det finns en önskan om en tårta som är blå med blåbär inför kalaset. Jag håller på att kämpa mig till ett recept på tårtbotten utan socker. Jag återkommer m...

Av Dream Maddo - 13 mars 2015 22:52

http://made.shapemeup.se/2012/03/28/fridas-halsobrod/ Inspiration från detta recept så bakade jag ett bröd på kvarg som höll på att passera datum. Mitt i min detox. Grannen godkände brödet! Imorgon blir det städning och fixa. Sista dagen på det...

Av Dream Maddo - 8 mars 2015 03:49

Ikväll var det utgång. Urringning och alkohol. Så är mammorna till mina jobb-barn ute! Gah. Har iaf haft kul. ...

Av Dream Maddo - 6 mars 2015 07:47

Vi har fått en förskoleplats till stora i augusti. Jag blir alltså hemma med båda barnen tills dess. Snart kommer värmen och alla barnfamiljer börjar ta sig ut. Mycket trevligt ska det bli. Tills dess umgås jag med mammor och promenerar och försöker ...

Om mig och min blogg:


Maddo heter jag och bor med min sambo, hund och dotter.Vi lever med dammråttor, diskberg och renovering.

Dags-Arkiv

Maddo förespråkar:


Jag förespråkar ett liv utan onödiga tillsatser i maten framför fettsnål och sockerfattig kost.

Tänkvärt:

Tänk på vad som gör dina vänner till just vänner, istället för att se vad de gör som irriterar dig eller vad de saknar.


Maddo

Sök bland inlägg:

Like old times!

Följ med Bloglovin'

Besöksstatistik:


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se